Återvinn och återbruka dina gamla smycken

Att återvinna och återbruka gamla saker är något allt fler ägnar sig åt. Men vad har man egentligen för alternativ att välja mellan när det kommer till gamla smycken?

Återbruka och gör nya smycken

pexels jasmine carter 888899 1 - Återvinn och återbruka dina gamla smycken

Många gånger går det att smälta ner äkta smycken för att sedan tillverka nya. Att t ex göra om ett gammalt konfirmationssmycke som ligger och samlar damm kan göra att man faktiskt använder smycket. En gammal ärvd vigselring kan bli ett fint hänge till ett halsband. På så vis kan man också få ett helt nytt smycke utan att behöva köpa nytillverkat, och det kan vara skönt att veta att man gjort något bra för miljön. Samtidigt blir det också billigare, då man bara betalar för arbetskostnaden och inte materialet.

Sälj till guldsmeder

pexels pixabay 248077 - Återvinn och återbruka dina gamla smycken

De flesta guldsmeder är villiga att köpa upp begagnat guld. Det finns även personer som åker runt och köper upp guld, och man kan få bra betalt för sina gamla smycken. Guldet smälts ner och används för att tillverka nya smycken.

Allt går att återvinna

pexels andrea piacquadio 994234 - Återvinn och återbruka dina gamla smycken

Det viktigaste av allt är nog att återvinna på något sätt, om det så är i metallåtervinningen på soptippen. Se dock upp med oäkta smycken, då dessa kan innehålla ämnen som är både miljö- och hälsofarliga. Giftiga ämnen som bly och kadmium förekommer ofta i oäkta smycken. Dessa kan lämnas in på återvinningscentralen som farligt avfall. Att slänga smycken av metall och andra material i hushållssoporna är slöseri med resurser, och gör mer skada än nytta om de hamnar där. Se istället till att dina gamla smycken får nytt liv.